Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kwiaty cukrowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 3 łyżki
galaretka cytrynowa 1 łyżka
glukoza 2 łyżki
cukier puder 8 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: kwiaty cukrowe

Żelatynę i galaretkę rozpuszczam we wrzątku.
Do miski wsypuję glukozę i cukier puder, Wlewam 2 łyżki przygotowanego wcześniej płynu i szybko zagniatam ciasto.
Wyrobioną masę wałkuję bardzo cienko, podsypując glukozą, by nie przywierała. Wykrawam kółka za pomocą kieliszka (5 na jedną różę) i składam (sklejając resztą wody z żelatyną) i zostawiam do stwardnienia, nawet na kilka dni.
Do masy można dodać inny kolor galaretki lub barwić za pomocą żelowych barwników na dowolne kolory.

Ciasto należy wałkować od razu, bo jest elastyczne i twardnieje bardzo szybko.
Do wycinania kwiatów ja używałam specjalnych form do róż, listków i goździków. Na koniec kwiaty barwiłam barwnikiem w proszku, a listki przed ich formowaniem barwnikiem w żelu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 21.07.2012 21:37
sliczne
Andysz 03.05.2012 08:36
rewelacja;)
Justa32 15.11.2011 17:54
świetne
rjustysia 05.10.2011 22:02
Pyza Smaczna: Tak, można. Zrobiłam tak w przypadku liści. Wyrobiłam i dopiero formowałam listki.
1j1o1l1a1 05.10.2011 21:32
ładniutkie :)
SmacznaPyza 05.10.2011 20:51
a czy kawałki masy można zabarwić wcześniej, przed formowaniem?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak