Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 50 dag
mleko 2% 250 ml
jaja 5 sztuk
drożdże 6 dag
cukier 15 dag
masło 10 dag
cukier waniliowy 1 sztuka
skórka z cytryny do smaku
cukier puder 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

1. Drożdże ucieramy z łyżką cukru.

2. Mleko podgrzewamy (nie gotujemy)

3. Do miseczki wsypujemy ok 12-13dag mąki i wlewamy gorące mleko. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

4. Gdy rozczyn ostygnie dodajemy drożdże, całość ponownie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

5. 5 żółtek ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do rozczynu. Dodajemy resztę mąki, cukru oraz cukier waniliowy i wyrabiamy tak długo aż w cieście będą zauważalne pęcherzyki.

6. Masło stapiamy (uważając aby nie spalić) i dodajemy stopniowo do ciasta ciągle ucierając (dodajemy także skórkę z cytryny- jeśli ktoś lubi).

7. Całość wlewamy do formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 40-50minut.

8. Możemy zrobić jeszcze lukier - najprościej cukier rozrobić z 3-4 łyżkami wody i posmarować babeczkę.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 24.02.2013 11:52
smaczna
Katarzyna59 13.10.2012 17:03
świetna babeczka
Justyna Jussstiii 16.10.2011 11:19
gorąco polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak