Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka drożdżowa rumowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 1/2 szkl
żółtko jajek 7 szt
mleko 1/2 szkl
drożdże 1 czubata łyżka
masło 1/5 kostki
cukier 1/2 szkl
olejek rumowy 1/2 łyżeczki
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: babka drożdżowa rumowa

Mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z łyżką cukru, ciepłym mlekiem, łyżką mąki i zastawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do żółtek dodać sól, olejek, dobrze wymieszać z resztą cukru i wlać do mąki, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto pod koniec wyrabiania dodać stopione masło i wyrabiać tak długo, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto zostawić do wyrośnięcia, wyłożyć do foremek do 1/3 wysokości, odstawić, kiedy ciasto wypełni foremkę wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor w tem 190 C przez około 40 min. Ostudzone babki polać lukrem, przepis jest na jedną dużą lub 2 mniejsze

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 25.05.2012 11:40
fajna :-)
kamyk 01.05.2012 10:24
pyszna babka
barbara11561 22.01.2012 08:11
na pewno smaczna
mirosława4 05.11.2011 22:09
super wygląda jak z obrazka:)
Ewelina38 27.10.2011 21:54
prezentuje się super i pewnie jest smaczna
Ewelina38 27.10.2011 21:54
prezentuje się super i pewnie jest smaczna
iza15 25.10.2011 20:14
pyszna
owca441 09.10.2011 20:34
rewelacyjny wypiek
SmacznaPyza 05.10.2011 20:53
ładna babka, ale zdjęcie jest z książki albo gazety - widać nawet odblask lampy....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak