Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

keks z pomarańczową nutą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 3
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 200 gramów
morele suszone
orzechy włoskie
orzechy laskowe
śliwki suszone bez pestek
skórka pomarańczowa
cukier waniliowy 2 łyżeczki
sok pomarańczowy 1 (świeżo wyciśnięty)

Przepis i sposób przygotowania na: keks z pomarańczową nutą

Kroki postępowania

1
Białka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodaję do niej żółtka, cały czas ubijając.
Bakalie kroję na mniejsze kawałki, orzechy siekam, a morele i śliwki kroję w kostkę.
Krok 1 - keks z pomarańczową nutą foto
2
Przesiewam mąkę, jedną łyżkę wsypuję do bakalii i mieszam, by mąka dokładnie je pokryła, natomiast do masy jajecznej dodaję naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone chłodne masło i sok z pomarańczy.
Krok 2 - keks z pomarańczową nutą foto
3
Bakalie wsypuję do ciasta i wyrabiam powoli łyżką, by ciasto oblepiło każdy kawałek suszonych owoców.
Krok 3 - keks z pomarańczową nutą foto
4
Formę keksową o długości 30 cm wykładam papierem do pieczenia, brzegi, gdzie nie ma papieru smaruję masłem i wylewam ciasto do formy.
Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam ciasto patyczkiem, czy jest upieczone w środku.
Krok 4 - keks z pomarańczową nutą foto
5
Wyjmuję upieczone ciasto z formy, od razu ściągam papier, by nie zaparowało. Po ostudzeniu polewam je polewą z białej czekolady, łyżki masła i łyżki śmietany rozpuszczonych razem w kąpieli wodnej.
Krok 5 - keks z pomarańczową nutą foto
6
Ciasto, zamiast polewy, można także udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Dzięki dodatkowi mąki do bakalii, orzechy i owoce nie opadły na dno ciasta i znajdują się w całej objętości.
Krok 6 - keks z pomarańczową nutą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 08.02.2013 12:37
super :)
Cukiereczek13 01.10.2012 15:03
jedno z moich ulubionych ciast, pyszny keksik :)
Wiesława1 08.01.2012 12:30
pysznie
rosik93 27.10.2011 11:51
mniam
Dorota59 05.10.2011 22:07
uwielbiam keks i do tego z tymi bakaliami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak