Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzeszki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka krupczatka 1/2 szklanki
mąka pszenna pełnoziarnista 2 czubate łyżki
jajko 2 szt
margaryna 1/3 kostki
cukier 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 szt
mleko 2% 1/5 szklanki
mleko w proszku 2/3 szklanki
masło 250 g 1/3 kostki
orzechy mielone 1/2 szklanki
wódka 3-4 łyżki
cukier puder 4 łyżki
kakao 4 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Orzeszki

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną mieszamy z krupczatką, mąką pszenną pełnoziarnistą, proszkiem do pieczenia i sodą. Do margaryny dodajemy 1 jajko, śmietanę, cukier waniliowy, czubatą łyżkę cukru i dokladnie miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane mąki i zagniatamy jednolite ciasto.
Krok 1 - Orzeszki foto
2
Ciastem bardzo cienko wylepiamy foremki do orzechów.
Krok 2 - Orzeszki foto
3
Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 10-15 minut (aż będą lekko brązowe).
Krok 3 - Orzeszki foto
4
Mleko podgrzewamy ze zwykłym cukrem, a gdy się rozpuści dodajemy mielone orzechy. Masło miksujemy z żółtkiem drugiego jajka. Dodajemy powoli wystudzone mleko z orzechami, a następnie mleko w proszku i wódkę.
Krok 4 - Orzeszki foto
5
Masą napełniamy połówkę orzeszka, przykrywamy drugą połówką.
Krok 5 - Orzeszki foto
6
Kakao mieszamy z cukrem pudrem i obtaczamy w nim orzeszki.
Krok 6 - Orzeszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 05.04.2012 12:29
są rewelacyjne, babcia robiła takie
Lotar 25.01.2012 20:14
Pyszne !
Mysiunia 11.12.2011 08:57
moja siostra je uwielbia:) niestety ja nie mam takich foremek..
Anna146 06.10.2011 07:34
uwielbiam takie orzeszki
sylwia / sytofala 05.10.2011 18:00
sama słodycz :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak