Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowany szczupak

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczupak 1,5 kg
marchew 2 szt
pietruszka 2 szt
kostka rosołowa 1 szt
ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
jajko 1 szt
chilli gałka muszkatałowa szczypta
sól, pieprz do smaku
kasza manna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany szczupak

Kroki postępowania

1
Ze szczupaka usunąć łuske i oczy, skórę wokół głowy naciąć i delikatnie ściągnąć skórę, aż do ogona, odciąć skórę przy ogonie, skórę dokładnie myjemy i suszymy. Z pozostałej części usunąć wnętrzności, odciąć głowę i wyfiletować. Mięso odkładamy.
Krok 1 - Faszerowany szczupak foto
2
W garnku ułożyć kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodać ziele i liść laurowy, kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotować, po 10 minutach dodać głowę szczupaka i gotować kolejne 10 minut.
Krok 2 - Faszerowany szczupak foto
3
Gdy marchewka i pietruszka są miękkie przełożyc je do rozdrabniacza, dodać umyte mięso szczupaka i trochę natki pietruszki i dokładnie rozdrobnić, gdy całość jest zmielona dodać jajko, doprawić solą, pieprzem, szczyptą chilli i gałki muszkatałowej, dodać 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Faszerowany szczupak foto
4
Bierzemy skórę szczupaka i nałożyć do środka farsz, nie napełniać zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć, gdy cała masa jest w środku, rozłożyć folię spożywczą, ułozyć na środku naszego szczupaka i dokładnie go zawinąć folią, resztki ryby wyciągnąć z wywaru. Włożyć do wywaru naszego szczupaka, gotować na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączyć i ostudzić pod przykryciem.Gdy ryba wystygnie razem z folią włożyć ją na całą noc do lodówki.
Krok 4 - Faszerowany szczupak foto
5
Następnego dnia wyciągnąć rybę z folii, delikatnie pokroić w plastry, ułożyć na podłużnym półmisku
Krok 5 - Faszerowany szczupak foto
6
Udekorować całość natką pietruszki, majonezem i keczupem, mozna wykorzystać też wywar i można pokusić się o zrobienie tak faszerowanego szczupaka w galarecie.
Krok 6 - Faszerowany szczupak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 17.11.2012 14:27
znakomity szczupak, dokładnie przedstawiony spsób przygotowania z cennym opsiem procesu zdejmowania skóry z ryby. Jeślibym miał dostęp do świeżej rybki obowiązkowo wykonałbym ten przepis.
Pola2 08.10.2011 21:12
cudo
bejciu24 06.10.2011 21:25
Jeśli smakuje tak jak wygląda to rewelacja
BernadettaP 05.10.2011 20:57
Super :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak