Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carpaccio z pieczonych buraczków z fetą i mietą

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraczki średniej wielkości 4 sztuki
orzeszki piniowe 2 łyżki
świeża mięta posiekana 2 łyżki
świeża szałwia posiekana 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
feta 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Carpaccio z pieczonych buraczków z fetą i mietą

Piekarnik nagrzej do 190 ºC. Buraczki nieobierane umyj, osusz, każdy osobno zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku, aż będą upieczone, ale ciągle lekko twarde (możesz to sprawdzić widelcem). Gdy buraczki przestygną zdejmij z nich skórkę i pokrój na bardzo cieniutkie plasterki.

Przygotuj dressing: oliwę, sok z cytryny, posiekane świeże zioła i przyprawy dokładnie wymieszaj. Dodaj plasterki buraczków i odstaw na około 30 minut, aby przeszły smakiem sosu.

Na talerzach rozłóż porcje buraczków w plasterkach, posyp pokruszonym serem feta i w razie potrzeby dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Posyp uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.

*czas pieczenia buraczków w piekarniku uzależniona jest od ich wielkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 02.11.2013 08:19
wyborne danie
anemon 30.10.2013 21:20
Bardzo dziękuję.
barbara11561 30.10.2013 19:47
pyszna przekąska
alaaa 27.12.2012 18:25
świetnie podane oczy same jedzą
anemon 16.12.2012 20:22
Ja bardzo lubię buraczki w ten sposób zrobione, polecam.
Grazyna0211 15.12.2012 17:12
świetny pomysł na zwykłe buraczki
caralajna 17.07.2012 09:26
myślałam że znam wszystkie sposoby przygotowania buraczków.. :) myliłam się :)
Ewelina38 13.12.2011 19:56
pychotka :P)
IZABELA29 10.11.2011 10:14
bardzo ładnie to wygląda
caroline1983 24.10.2011 12:42
niby zwykłe buraki a jakie z nich mozna wyczarowac danie :)
mala2021 07.10.2011 08:07
fajne
anemon 06.10.2011 09:23
Oj tam, oj tam, a to tylko nasze swojskie buraki.
ben-ka 06.10.2011 09:05
Jaki rarytas:)
Magdalena1110 06.10.2011 08:34
idealne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak