Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort dla malucha

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śnieżka 1 sztuka
mleko 3/4 szklanki
galaretka truskawkowa 1 sztuka
śmietana 30% 1 sztuka
truskawki 10 sztuk
draże 1 opakowanie
czekolada 1 sztuka
biszkopty podłużne 1 sztuka
Biszkopt 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort dla malucha

Biszkopt pieczemy bądź kupujemy spody, polecam upieczenie świeży puszysty najzwyklejszy biszkopt, który przekrawamy na pół, kładziemy jedną połówkę na spód. I robimy masę numer 1 :
śmietanka 30%
2 łyżki cukru pudru
galaretka truskawkowa
kilka truskawek (mogą być mrożone)
Śmietanę ubijamy i słodzimy, galaretkę rozpuszczamy uwaga w niecałej szklance wody, studzimy i czekamy aż zacznie zastygać (by to przyspieszyć należy włożyć naczynie do zimnej wody). Później mieszamy ze śmietaną, układamy truskawki na biszkopcie i zalewamy masą wsadzamy do lodówki do zastygnięcia (w gruncie rzeczy dzieje się to bardzo szybko, magiczna moc żelatyny w galaretce). W tym czasie kroimy czekoladę mleczną na drobno, i ubijamy śnieżkę z mlekiem.
Po zastygnięciu układamy biszkopt na który wysypujemy mleczną czekoladę pokrojoną na drobno i przykrywamy białą pierzynką ubitej śnieżki. Całość dekorujemy biszkoptami wokół zawiniętymi w wstążkę by nie odpadły i nadały ładny wygląd całości ( gdy zbyt odpadają można wspomóc się również rozpuszczoną galaretką, namaczamy i przyklejamy ;)) a górę zdobimy według własnego uznania, ja użyłam czekoladowych literek oraz draży.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak