Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makówki

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 500 dag
mleko duzo
chałka
aromat migdałowy
śmietana 30% 1/2 l
2 fixy do smietany.

Przepis i sposób przygotowania na: Makówki

Makówki wg mojej teściowej. Pyszne.

Mak zemlec w piekarni, nastepnie zamoczyc w mleku i gotowac przez ok godzine, co chwila dolewajac mleka zeby sie nie przypalił. Gdy zmieknie wystarczajaco odstawiamy. Konsytencja ma byc zupy makowej bo mleko z maku ma zostac wchloniete przez chałke, jesli mak bedzie za gesty to jak chalka wciagnie wilgoc to makowki beda suche.Chałke kroimyz na kawałkii, rodzynki przepłukujemy. Rodzynki (lub inne bakalie) mozena dac od razu do maku lub sypac je jako osobna warstwe. Do masy makowej dodajemy aromat migdałowy. W misce najlepiej przezroczystej układamy warstwami mak, rodzynki, chałke, mak, rodzynki chałka itp. mak na koncu. Smietana ubijamy dodajemy wg wskazan z opakowania 2 fixy (dzieki temu dekoracja ze smietany sie dłuzej utrzyma). Smietane wykładamy na mak dekorujac np szpryca ała różyczki albo poprostu wyłozyc na gore jako ostatnia warstwe i posypac rodzynkami albo starta czekolada. Do woli. Najlepiej zrobic sobie dzien wczesnej na wieczor i zostawic w lodowce. Smacznego.
Niestety zdjęcie jest juz zrobione po napoczeciu wiec dekoracja została mocno

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 30.01.2012 08:54
super
angelika14 19.07.2011 10:04
TEŻ TAKI ROBIĘ
wedith1 05.10.2010 09:28
Super pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak