Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nutella

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 2,2 kg
czekolada gorzka 5 dag
czekolada mleczna 15 dag
cukier 80 dag
cukier waniliowy 1
woda 50 szklanki
orzechy laskowe 10 mielone
orzechy włoskie 10 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Nutella

Kroki postępowania

1
Sliwki myjemy, wyjmujemy z nich poestki i rozdrabniamy je za pomocą blender, dolewamy wody i prażymy.
Krok 1 - Nutella foto
2
Kiedy zaczną się gotowac dodajemy do nich cukier i ciągle mieszając smażymy je jeszcze 50-60 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy orzechy, cukier wanilinowy oraz czekoladę - mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i ponownie nastawiamy na gaz i smażymy jeszcze 10-15 minut.
Krok 2 - Nutella foto
3
konsystencję sprawdzamy wykladając troche na zimny talerzyk i sprawdzając czy tęzeje
Krok 3 - Nutella foto
4
gorącą nutelle przekladamy do sloikow i pasteryzujemy jeszcze 8-10 minut
Krok 4 - Nutella foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 07.09.2012 12:43
extra! :)
Renata22 14.03.2012 19:05
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak