Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z tuńczykiem i pieczarkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 g
masło 100 g
woda zimna 3 łyzki
sól 1/2 łyżeczki
pieczarki 200 g
cebula duza
ząbek czosnku
jajko 3
200ml gęstej smietany 18%
sól
pieprz
masło do smażenia ok 1-2 łyzek
ja dodaje jeszcze troche startego sera moze byc np pelśniowy
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z tuńczykiem i pieczarkami

Te tarte robie od dawna odkad pokochałam tuńczuka z puszki (to niestety w polsce nadal głowna dostepna forma tej ryby) i odkiedy w 1995r. kupiłam sobie moja pierwsza ksiażke z przepisami czyli \"Kuchnia francuska - encyklopedia sztuki kulinarnej\"

Ciasto przygotowujemy: maslo schlodzone pokrojone w kawałki siekamy z mąka i zaganiatamy z wodą. Uformowaną kule owijam folia spozywcza i daje na 30 minut do lodowki. Po tym czasie rozwałkowuje, wykładam na blaszke wysmarowana masłem (w koncu dorobiłam sie blaszki do tart ze specjalnym szklanym dnem, kiedys robiłma w tortownicy:) nakłuwam dno i wkladam do piekarnika na ok 10 minut w 180st.
Robie farsz: Pieczarki w plasterki i wraz z cebula oraz zmiażdżonym czosnkiem wrzucam na gorace masło, smaże do odparowania wody. sole i pieprze. Wykładam na podpieczone ciasto. Zalewam sosem czyli wymieszana smietanka z jajkami, zielenina sola i pieprzem.Posypuje serem. I do piekarnika na 200st na 30 minut.
Pyszne zarówno na cieplo jak i nastepnego dnia na zimno, a moze wtedy i jeszcze
lepsza:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 13.03.2012 19:21
zwykła, prosta tradycyjna, a przepyszna baardzo!
wedith1 15.12.2010 20:36
Super! Super! Super! :))))
Ewa104 31.08.2010 11:11
To coś dla mnie i mojej córki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak