Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z marchweką i szpinakiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 g
szpinak mrożony 200g
marchewka 2szt
cebula 1szt
czosnek 3-4 ząbki
przecier pomidorowy 1/2 kartonika
przyprawa uniwersalna 2 łyżki
pieprz
papryczka chilli
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z marchweką i szpinakiem

Na oliwie podsmażamy posiekny czosnek, cebulę i papryczkę chilli.

Gdy się zeszkli dodajemy startą na tarce marchewkę i szpinak (można dodać zamrożony i po prostu rozpuścić go na patelni )doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wegetą, mieszamy i dusimy aż warzywa zmiękną.

Dodajemy ryż, mieszczamy i zalewamy wodą (tak by było jej 0,5 cm ponad powierzchnię ryżu z warzywami ).Dusimy na wolnym ogniu ciągle mieszając, dolewając wody gdy ryż ją wchłonie aż do momentu gdy ryż będzie miękki.

Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku i doprowadzamy do wrzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 24.01.2014 08:42
musi być smaczny
rjustysia 11.12.2011 12:52
bardzo fajne urozmaicenie nudnego czasami ryżu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak