Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane (idealne jako przekąska do zupy ogórkowej lub baza do placków po węgiersku, itp.).

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 2 szt
przyprawa kucharek 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 szczypta
olej słonecznikowy 150 ml
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
cebula biała 1 szt
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 0,5 łyżeczki
mąka tortowa 150 gramm
tymianek 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane (idealne jako przekąska do zupy ogórkowej lub baza do placków po węgiersku, itp.).

Kroki postępowania

1
Przygotowanie składników:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na bardzo drobnym oczku.
Przygotowujemy mąkę, jajka i przyprawy.
Co do przypraw:
- jeśli zamierzasz podać je ze śmietaną, przygotuj: pieprz, majeranek, Kucharka, tymianek;
- jeśli wolisz przygotować placek po węgiersku dodaj wszystkie przyprawy;
- jeśli ma służyć jako dodatek do zupy ogórkowej, dodaj wszystkie przyprawy bez papryki;
Krok 1 - Placki ziemniaczane (idealne jako przekąska do zupy ogórkowej lub baza do placków po węgiersku, itp.). foto
2
Przełóż do dużego naczynia ziemniaki, wsyp połowę mąki, wbij jaja, wsyp przyprawy, dodaj do ciasta 2 łyżki oleju. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy, jeśli ciasto będzie za rzadkie dodawaj po łyżce mąki, by zagęścić, tak, żeby zbyt szybko nie spływało z dużej łyżki. Do ciasta dorzuć posiekaną drobno cebulę. Można ja także zetrzeć na tarce.
Krok 2 - Placki ziemniaczane (idealne jako przekąska do zupy ogórkowej lub baza do placków po węgiersku, itp.). foto
3
Rozgrzej patelnię z olejem słonecznikowym. Na rozgrzanej patelni układaj porcje ciasta (placki po węgiersku powinny być trochę większe). Smaż z dwóch stron aż do uzyskania rumianego koloru.
Krok 3 - Placki ziemniaczane (idealne jako przekąska do zupy ogórkowej lub baza do placków po węgiersku, itp.). foto
4
Podaj placki z dodatkami :
- po węgiersku: z pikantnym gulaszem paprykowo-pomidorowo-wołowym
- z zupą ogórkową zabielaną kwaśną śmietaną
- ze śmietaną lub z cukrem.
Krok 4 - Placki ziemniaczane (idealne jako przekąska do zupy ogórkowej lub baza do placków po węgiersku, itp.). foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 14.11.2012 21:37
po za tym, że przepis dokładnie i jasno o pisany to propozycja podania placków z zupą ogórkową jest dla mnie nowością. A jak jeszcze ben-ka pisze, że tą opcję wybiera - nie ma zmiłuj się. Muszę spróbować!
ben-ka 04.12.2011 15:54
wybieram tą drugą opcję:)
RenataZ-et 02.12.2011 22:46
placki ziemniaczane mogę jeść codziennie!
Ewelina47 27.11.2011 17:14
a ja uwielbiam je ze śmietaną i cukrem , mniamm
caroline1983 24.11.2011 15:39
pycha, dopiero co zrobiłam je sobie z twarożkiem :)
Wacław 02.11.2011 19:15
smaczne !
Brigitte 05.10.2011 23:35
Zgadzam się zupełnie - można je podawać na tysiące sposobów - ja zaproponowałam moje ulubione wersje - zwłaszcza z zupą ogórkową :)
Lotar 05.10.2011 12:13
No tak, placki do wszystkiego się nadają
ziutula
ziutula 05.10.2011 10:15
placki są zawsze do zjedzenia i z różnymi wersjami...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak