Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszka ziemniaczana – basic

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jelito grube 70 cm
ziemniaki 2 kg
smalec 2 łyżki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 4 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszka ziemniaczana – basic

Kroki postępowania

1
Jeśli mamy jelito grube przechowywane w soli to całą noc moczymy w zimnej wodzie. Następnie dokładnie myjemy.
Krok 1 - Kiszka ziemniaczana – basic foto
2
Ziemniaki trzemy jak na placki. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków. Dodajemy jeszcze mąki ziemniaczanej do zagęszczenia masy.
Krok 2 - Kiszka ziemniaczana – basic foto
3
Na koniec wlewamy roztopiony smalec i całość intensywnie mieszamy.
Krok 3 - Kiszka ziemniaczana – basic foto
4
Taką masę ziemniaczaną nakładamy do środka jelita grubego. Końce zawiązujemy bawełnianą nitką
Krok 4 - Kiszka ziemniaczana – basic foto
5
Tak przygotowaną kiszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.Pieczemy około 2 godzin.
Krok 5 - Kiszka ziemniaczana – basic foto
6
W połowie pieczenia, gdy kiszka napęcznieje przedziurawiając ją widelcem. Jest to podstawowa wersja kiszki ziemniaczanej. Do masy którą faszerujemy kiszkę możemy dodać cebulkę, mięso mielone, grzybki lub inne składniki uzyskując za każdym razem inny smak kiszki. Zapraszam do eksperymentowania.
Krok 6 - Kiszka ziemniaczana – basic foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 10.09.2012 21:35
widziałam w jakimś filmie polskim :) super wynalazek
Grażyna13 15.06.2012 15:00
Uwielbiam :)
Barbara40 06.10.2011 22:46
Super przepis, jestem pod wrazeniem, na pewno sprobuje;
pacpaw 05.10.2011 22:15
@Jolanta mi się nigdy jeszcze nie zdarzyło jeść kiszki gotowanej, nawet nie wiedziałem, że takie coś istnieje
Jolanta_P-S 05.10.2011 21:51
A ja wole wersje pieczona, ale z dodatkami, ale taka solo też jest dobra
pacpaw 05.10.2011 21:29
@Bernadetta gotowana? Muszę ten przepis zobaczyć! :o)
aginaa 05.10.2011 18:09
wow :)
Agnieszka_B 05.10.2011 10:49
Jestem zachwycona.... I na pewno wypróbuję:)
BernadettaP 05.10.2011 08:17
Ja robię trochę inaczej i przede wszystkim gotuję kichę na bardzo wolnym ogniu, ale pieczona też może być dobra :-)
Anna146 05.10.2011 07:14
bardzo lubię taką kiszkę!
Weronika_eM 04.10.2011 22:47
ciekawy przepis
ziutula
ziutula 04.10.2011 22:44
ale fajna kiszka, kartoflanej nie jadłam...
stokrotka 04.10.2011 22:35
może spróbuję....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak