Sposób przygotowania

Dynię pokrój w centymetrowe plastry. Posmaruj je z obu stron oliwa i piecz 20 min. Odstaw do ostudzenia. Pomidory przekrój na pół i usuń pestki. Ser pokrój w plasterki grubości 3 cm.
Formę wyłóż folią z zapasem, aby przykryć wierzch.
Warstwy układaj w kolejności: pomidory, liście bazylii, ser, pomidory, liście bazylii, ser, dynia, liście bazylii, pomidory, ser, liście bazylii, pomidory i na końcu ser.
Powinna powstać warstwowa zapiekanka z dynią w samym środku. Lekko spłaszczone pomidory układaj skórką do dołu. Każdą warstwę posyp pieprzem. Terrinę przykryj folią i wstaw do lodówki.
Sos: Musztardę, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek umieść w słoiku, zakreć i potrząśnij, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Na talerzach ułóż liście rokietty, a na nich pokrojoną w grube plastry terrinę. Całość polej sosem.

Spróbuj również

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !