Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryżowy deser z kurkumą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż biały 1/2 kg
mleko 1 l
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
rodzynki 60 dag
figi 60 gram
płynny miód 5 łyżek
cukier 200 gram
płatki migdałowe 50 gram
daktyle 60 gram
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: ryżowy deser z kurkumą

Ryż opłucz. W niewielkim rondlu zagotuj mleko. Wsyp ryż i gotuj na małym ogniu, ale nie dopuść do powstania gęstego kleiku. Ugotowany ryż odstaw do wystygnięcia.
Daktyle przekrój, wyjmij pestki. Z suszonych fig odetnij końcówki i także pokrój je na mniejsze kawałeczki.
W niewielkim naczyniu z ciepłą wodą przez 15 min. mocz rodzynki, figi, daktyle, aby zmiękły.
Ryż przełóż do większego naczynia, wsyp kurkumę, cynamon i wymieszaj, tak aby ryż zabarwił się równomiernie. Na koniec dodaj cukier i miód. Wsyp odsączone z wody bakalie, wymieszaj. Posyp deser płatkami migdałów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 29.03.2012 15:11
fajne
gosia561 11.10.2011 20:44
ciekawie z kurkumą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak