Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sznycle z indyka na szpinaku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak świeży 75 dkg
sól
śmietana kremówka 250 ml
czosnek 2 ząbki
krewetki 125 gram
szalotki 2 szt
masło 6 dkg
Pieprz biały mielony Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
pieczarki 15 dkg
natka pietruszki 1 łyżka
indyk 4 sznycel
rokpol 75 gram
ser ementaler 40 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: sznycle z indyka na szpinaku

Szpinak przebieramy oczyszczamy dokładnie myjemy i porcjami blanszujemy przez około pół minuty w dużej ilości osolonej wrzącej wody.Przelewamy zimną wodą i zostawiamy do obcieknięcia.Śmietanę kremówkę łączymy z pokruszonym serem rokpolem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem dokładnie mieszamy i wygotowujemy do konsystencji kremu.Pieczarki oczyszczamy myjemy i kroimy w cienkie plasterki.Szalotki obieramy i kroimy w kostkę.Pieczarki i szalotki podduszamy na łyżce masła aż do odparowania całego płynu wtedy doprawiamy solą pieprzem i łączymy z krewetkami i posiekaną natką pietruszki.Sznycle płuczemy osuszamy oprószamy solą pieprzem i obtaczamy w bułce tarte i obsmażamy 2 min z każdej strony na maśle.Masłem smarujemy naczynie żaroodporne wkładamy na dno pokrojony szpinak przyprawiamy go gałką muszkatołową.Na szpinaku układamy sznycle a na nich pieczarki z krewetkami,następnie całość zalewamy sosem śmietanowo-rokforowym.Wierzch posypujemy startym ementalerem.Zapiekamy 25 min w 220 stopniach na kolor złocistobrązowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 30.12.2011 00:07
ciekawe
Krystyna32 05.10.2011 07:48
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak