Sposób przygotowania

Szpinak przebieramy oczyszczamy dokładnie myjemy i porcjami blanszujemy przez około pół minuty w dużej ilości osolonej wrzącej wody.Przelewamy zimną wodą i zostawiamy do obcieknięcia.Śmietanę kremówkę łączymy z pokruszonym serem rokpolem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem dokładnie mieszamy i wygotowujemy do konsystencji kremu.Pieczarki oczyszczamy myjemy i kroimy w cienkie plasterki.Szalotki obieramy i kroimy w kostkę.Pieczarki i szalotki podduszamy na łyżce masła aż do odparowania całego płynu wtedy doprawiamy solą pieprzem i łączymy z krewetkami i posiekaną natką pietruszki.Sznycle płuczemy osuszamy oprószamy solą pieprzem i obtaczamy w bułce tarte i obsmażamy 2 min z każdej strony na maśle.Masłem smarujemy naczynie żaroodporne wkładamy na dno pokrojony szpinak przyprawiamy go gałką muszkatołową.Na szpinaku układamy sznycle a na nich pieczarki z krewetkami,następnie całość zalewamy sosem śmietanowo-rokforowym.Wierzch posypujemy startym ementalerem.Zapiekamy 25 min w 220 stopniach na kolor złocistobrązowy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !