Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chałwa z marchwi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 2 l
marchew 800 gram
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kardamon 3 ziarna
Szafran nitki Prymat 1/2 łyżeczki
rodzynki 60 gram
migdały 60 gram
masło 60 gram
miód 2 łyżki
cukier 200 gram
białko 1 szt.
śmietana kremówka
kandyzowane wisienki

Przepis i sposób przygotowania na: chałwa z marchwi

Mleko wlej do garnka i zagotuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na drobnej tarce. Startą marchewkę wraz z cynamonem dodaj do naczynia z mlekiem i gotuj chwilę na wolnym ogniu. W trakcie gotowania mieszaj masę z marchwi, aby się nie przypaliła.
Gdy mleko wyparuje i pozostanie go jedynie ćwierć z poprzedniej ilości, dodaj drobno zmielone ziarna kolendry, szafran rozmieszany w łyżce gorącej wody i opłukane rodzynki.
Mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż mleko całkowicie wyparuje. Dodaj masło i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Pod koniec dodaj miód, cukier i mieszając, gotuj ok. 10 min.
Zanim zapieczesz (15 min), posmaruj masę białkiem. Chałwę podawaj ciepłą, udekorowaną kleksem bitej śmietany, kandyzowanymi wisienkami i kawałkami migdałów.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kanu83 31.05.2012 20:20
ciekawe
Neetka90 06.05.2012 15:52
mniam!
Neetka90 06.05.2012 15:52
mniam!
dorotka0000025 19.04.2012 15:21
fajne
mala2021 05.11.2011 12:09
ciekawy sposób na warzywka :)
zielonamorelka 04.10.2011 22:03
ooo fane przemycenie warzywa do diety:D ciekawa forma dla niejadków;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak