Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

filety z sandacza w sosie makowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z sandacza 4 szt
sok z cytryny 1 szt
sól
pieprz świeżo zmielony
mąka pszenna 25 dkg
masło 5 dkg
sos
wino białe 125 ml
żółtko jajek 3 szt
Mak zmielony 2 łyżki
masło 20 dkg
sok z cytryny 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: filety z sandacza w sosie makowym

Filety z sandacza płuczemy osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny,następnie solimy posypujemy pieprzem i obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor.Obsmażone filety zostawiamy w ciepłym miejscu.Z białego wina odlewamy 2 łyżki na sos a resztę gotujemy polewamy nim zmielony mak i zostawiamy aż napęcznieje.Masło topimy.Do żółtek dodajemy 2 łyżki wina i ubijamy w kąpieli wodnej na puszystą masę.Do masy wlewamy cienkim strumieniem masło cały czas ubijając aż powstanie zawiesisty sos.Dodajemy sok z cytryny.Zdejmujemy z ognia dodajemy mak i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy do filetów z sandacza.Podajemy z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 23.10.2011 14:48
super danie!
Ewelina38 15.10.2011 19:37
świetne
Krystyna32 05.10.2011 07:51
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak