Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące gruszki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
twaróg 25 dag
masło 20 dag
jajko 2 sztuki
gruszki 10-12 małych
cytryna do smaku
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące gruszki

1. W garnku zagotować wodę z łyżką cukru i wyciśniętym sokiem z cytryny.

2. Gruszki obrać zostawiając ogonki, wrzucić do wody i gotować ok 3-4 minuty, wyjąć z garnka i ostudzić.

3. Ser zmielić w maszynce, mąkę posiekać z masłem i dodać do sera. Do całości dodać jedno małe jajko i zagnieść ciasto.

4. Gotowe ciasto rozwałkować i pociąć na kwadraciki i na każdy z nich położyć ostudzoną gruszkę. Ciasto pozlepiać tak by zakrywało część gruszki.

5. Roztrzepać jajko i posmarować nim z wierzchu gotowe ciasto z gruszką.

6. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć gruszki w cieście. Piec ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

7. Upieczone ciasteczka można udekorować bitą śmietaną :)

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 13.05.2013 06:48
Lubię wszystko co chrupie :)
babi17 19.02.2013 17:53
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak