Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 15 dag
mąka ziemniaczana 5-6 dag
jaja 2 sztuki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

1. Obrać i ugotować w osolonej wodzie ziemniaczki. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i ostudzić.

2. Dodać mąkę pszenna i ziemniaczaną i zagniatać ciasto aż będzie jednolite (nie za długo).

3. Ciasto podzielić na części i uformować z nich wałeczki. Aby się nie kleiło do stolnicy można podsypać mąką pszenną. Gotowe wałki delikatnie spłaszczyć i pokroić na kawałeczki (po skosie).

4. Kopytka gotować w osolonym wrzątku. Można podawać z sosami albo po prostu z przysmażoną cebulką.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 07.03.2014 16:57
Jakie dobre kopytka :-)
alaaa 17.11.2013 21:10
prosto a jak smacznie
fotoviderek 12.05.2013 08:28
Kopytka pierwsza klasa :)
Ada-Gaba 22.12.2012 08:52
przepadam za kopytkami
IlonaAlbertos 18.11.2012 19:01
Nie potrafię sobie ich odmówić- uwielbiam kopytka :)
paula99926 11.11.2012 20:59
mniam mniam
Poison1988 13.10.2011 16:30
jaja oczywiście dodajemy do ciasta
Poison1988 13.10.2011 16:28
dziękuję za zwrócenie uwagi. Pominęłam jajka podczas pisania ;)
Cikakameku 13.10.2011 16:13
a co z jajkiem?
madzialena19 04.10.2011 20:18
lubię kopytka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak