Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pianka winogronowa

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 8 dag
cukier puder 5 dag
cukier kryształ 5 dag
herbatniki 10 szt.
jajko 4 szt
śmietana 30% 300 ml
sok winogronowy 200 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pianka winogronowa

Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać kolejno cukier kryształ, po jednym żółtku i na końcu mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć składniki. Masę przelać do tortownicy. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Ostudzić.

Żelatynę zalać 50 ml wrzątku. Wymieszać i pozostawić, aby napęczniała.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Połączyć z sokiem winogronowym (ja użyłam świeżo wyciśniętego soku) i żelatyną. Masę śmietanowo-winogronową wyłożyć na spód biszkoptowy.

Deser posypać pokruszonymi herbatnikami. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

11.03.2013 15:12
super!!! uwielbiam takie piankowe...
Izka192 19.11.2012 18:16
na pewno smaczne
bietka 02.10.2012 23:08
pychotka
eli82 13.04.2012 18:42
pycha
Andzia1977
Andzia1977 04.12.2011 20:19
pyszotka
Misiek1 05.11.2011 10:51
Pyszniutka!
leonkot 04.11.2011 14:37
pyszne
Justyna Jussstiii 26.10.2011 10:13
super
aguus 07.10.2011 21:45
Lekka i pyszna:)
Małgorzata106 06.10.2011 20:25
super
Gosia40 06.10.2011 12:28
Bardzo lubię takie lekkie desery:)
agnieszka137 04.10.2011 23:08
niebo w .....:)
halina17 04.10.2011 20:05
smaczna pianka
sylwia / sytofala 04.10.2011 17:39
piękny w przekroju :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak