Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
masło 1 łyzeczka
żółtko jajek 3
cukier 3 łyzki
jabłka 5

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jabłkami

Kroki postępowania

1
Drożdże mieszamy z cukrem do czasu aż się rozpłyną, a następnie ucieramy z żółtkami. Do mleka dodajemy masło i podgrzewamy je do czasu aż się masło rozpuści a mleko będzie dobrze ciepłe. Mleko wlewamy do drożdży, a nastepnie wlewamy do mąki - zagniatamy ciasto po czym odstawiamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z jabłkami foto
2
Dużą blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem - przekładamy wyrośnięte ciasto. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie ćwiartki - układamy je na cieście lekko dociskając.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z jabłkami foto
3
Ciasto pieczemy ok 30-40 minut w temp 170-180*
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z jabłkami foto
4
Ciasto jest mało słodkie dlatego można je podawać z konfitura lub jeść popijając mlekiem
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 04.10.2011 18:15
mój mąż takie \"kuchy\" lubi z masłem do zbożówki...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak