Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort ciężarówka

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny
biszkopt ciemny
mleko 2 szklanki
budyń śmietankowy 1
cukier 6 łyzki
mąka pszenna 1 łyzka
mąka ziemniaczana 1 łyzka
masło 1
powidła śliwkowe
wódka
orzechy
markizy
lentilki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort ciężarówka

Kroki postępowania

1
Biszkopt jasny:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 łyzeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki maki

Biszkopt ciemny:
2 duże jajka
niecałe 0,5 łyzeczki proszku do pieczenia
3 łyzki mąki
3 łyżki cukru
0,5 łyżki kakaa
Krok 1 - Tort ciężarówka foto
2
Obydwa biszkopty pieczemy w sposób tradycyjny: najpierw ubijamy białka, dodajemy cukier, nastepnie zółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem (i kakaem) - wsypujemy do ubitych jajek, mieszamy łyżką i wylewamy na wąską blaszke. Jasny biszkopt pieczemy 25, ciemny 20 minut.
Krok 2 - Tort ciężarówka foto
3
1,5 szklanki mleka nastwiamy na gaz, w pozostałym rozpuszczamy budyń, mąki oraz cukier - wylewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając gotujemy gęsty budyń. Po całkowitym wystudzeniu miskujemy z miękkim masłem.
Krok 3 - Tort ciężarówka foto
4
jasny biszkopt przekrawamy na pół, dolną częśc namaczamy alkoholem, nastepnie posypujemy orzechami i smarujemy 1/3 częscia kremu, przykładamy to ciemnym biszkoptem który również namaczamy wódką, dajemy powidła, orzechy i krem.
Krok 4 - Tort ciężarówka foto
5
Z górnej części biszkoptu odcinamy ok 5-7 cm ciasta pozostawiajac miejsce na maske - przykrywamy tort i wszystkie sciany tortu smarujemy pozostałym kremem. Z małych markizów robimy koła, z kolorowych cukierków światła auta oraz zdobienia.
Krok 5 - Tort ciężarówka foto
6
tort dobry na urodziny dziecka
Krok 6 - Tort ciężarówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.01.2013 09:22
fantastyczny pomysł :) wygląda jak ciężarówka z reklamy Coca-Coli :D
caralajna 08.01.2013 08:27
prawdziwa inspiracja, gratuluję zdolności manualnych :)
pacpaw 14.11.2012 21:01
sprytnie się go kroi, jeszcze piękniej wygląda no i z tak opisanym przepisem każdy może go zrobić. Dodałbym jeszcze w jakiej temperaturze pieczemy biszkopty no i zmienił opisy pod zdjęciami bo nie pasują.
Cukiereczek13 07.07.2012 17:08
ja Cie kręce, ale cudo ;)
Habibi 03.05.2012 17:09
Gratuluję pomysłu :)
Sarenka 30.12.2011 16:27
sliczny!
ziutula
ziutula 04.10.2011 18:19
no to wsiadamy i jedziemy do raju tortowego....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak