Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z mielonym i świderkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron świderki 200 g
mięso mielone 40 dag
papryka 1 szt
bulion 2 szkl
mleko 1/2 szkl
śmietana 1/2 szkl
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
cebula 1 szt
natka pietruszki wg uznania
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
ser gouda 20 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mielonym i świderkami

Makaron ugotuj, odcedź. Mięso przesmaż na oleju z posiekana cebulą. Dodaj paski papryki i koncentrat. Dopraw sola i pieprzem. Smaż jeszcze 5 min, przestudź. Wymieszaj z makaronem i posiekaną natką. Masę rozłóż do foremki do zapiekanek. Z mąki i masła zrób jasna zasmażkę. Rozprowadź bulionem, mlekiem i śmietaną, zagotuj, dodaj połowę sera, mieszaj, aż się stopi. Sosem zalej zapiekanki, posyp resztą sera. Zapiekaj przez 20 min w 200 stopniach. Posyp natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 05.01.2014 13:29
przepis brzmi smacznie, kiedyś wypróbuję
Krystyna32 16.12.2013 11:03
pyszna zapiekanka
Angelika10 13.04.2013 18:04
super zapiekanka
kala9287 14.01.2013 12:48
pycha
cooleczka 20.12.2011 12:37
pyszne składniki
zdzislawa2 05.10.2011 11:06
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak