Sposób przygotowania

Ryż opłucz, wsyp do dużego garnka, zalej wodą, posól. Gotuj ryż, aż zmięknie. Ugotowany ryż opłucz zimną wodą. Miękkim masłem posmaruj brytfannę.
Rozbij 3 jajka, oddzielając żółtka od białek. Twaróg włóż do miski, dodaj żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Utrzyj na gładki krem.
Na dno wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy wyłóż połowę ryżu, na nim twaróg, a na serze rozłóż połowę moreli. Całość przykryj pozostałym ryżem. Powierzchnię wygładź. Mleko lekko ubij z pozostałymi jajkami i zalej wierzch sufletu.
Suflet wstaw na 10 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. w tym czasie ubij białka na sztywną pianę. Smaruj nią zapieczony deser i dopiecz 8-10 min., aż piana się przyrumieni. Deser posyp cukrem pudrem, udekoruj plasterkami moreli i listkami melisy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !