Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wieloziarnisty

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka razowa 1 kg
siemię lniane 6 łyżek
ziarno słonecznika 6 łyżek
sezam 3 łyżki
pestki dyni 3 łyżki
otręby pszenne 1 szklanka
sól 1,5 łyżeczki
cukier 3 łyżeczki
drożdże 1/2 kostki
Bułka tarta klasyczna Prymat do obsypania foremek
oliwa do natłuszczenia foremek
woda 1 litr (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wieloziarnisty

Piekarnik nagrzewamy do 220 C.

Drożdze rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru.

Pozostałe składniki dokładnie mieszamy a następnie łączymy z rozpuszczonymi drożdżami. MIeszamy i wyrabiamy ciasto.

Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, przekładamy do delikatnie natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek i wstawiamy do nagrzanego do 220 C piekarnika.

Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 C i pieczemy kolejne 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 29.02.2012 23:04
pycha
sylwia / sytofala 06.10.2011 16:31
uwielbiam domowy chlebek :)
Henryka2 05.10.2011 10:23
Przprzepraszam, źle przeczytałam, już widze,że chodzi o pestki dyni.
Henryka2 05.10.2011 10:23
Przprzepraszam, źle przeczytałam, już widze,że chodzi o pestki dyni.
Henryka2 05.10.2011 10:20
Bardzo apetyczny.Mam zamrożoną dynię, muszę wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak