Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowane jabłka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1,5 szklanki
woda 1/4 szklanki
cynamon 1/2 łyżeczki
skórka cytrynowa
jabłka 1 twarde

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowane jabłka

Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki (aby uniknąć ciemnienia jabłek dobrze jest je w trakcie krojenia wkładać do zimnej wody z kwaskiem cytrynowym ,a potem wodę dokładnie odlać)Na najszerszej patelni jaką mamy rozpuścić cukier z wodą,cynamonem i otarta skórką z jednej cytryny .dodać do syropu jabłka i smażyć je tylko delikatnie potrząsając patelnia do momentu,aż jabłka zrobią się miękkie i szkliste.Gorące jabłka razem z syropem przekładamy do słoików,zakręcamy i odstawiamy to ostygnięcia .
Bardzo dobry dodatek do deserów ,ale i same w sobie mogą być deserem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 09.10.2011 22:09
jutro zaczynam akcję jabłka także te też wypróbuję !!!!:)
czekoladka_m 07.10.2011 16:19
nigdy nie jadłam a już tym bardziej nie robiłam takich jabłek. Ale bardzo podoba mi się Twój pomysł:)
SmacznaPyza 04.10.2011 09:57
chyba sobie zrobię takie
Olaa 04.10.2011 09:50
supeer

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak