Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka digestive

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pełnoziarnistej 175 gram
mąki pszennej 50 gram
zmielonych płatków owsianych 50 gram
soli 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
masła lub margaryny 100 gram
brązowego cukru 3 łyżki
mleko 60 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka digestive

Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami, nie muszą być drobne jak mąka można również kupić gotowy w sklepach). Wszystkie składniki połączyć i zagnieść nie klejące ciasto (ciasto nie jest łatwe do zagniatania i wałkowania).
Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać szklanką lub foremką ciastka (średnica około 4 - 5 cm). Wyłożyć
na natłuszczoną lekko blachę, piec około 15 minut w temperaturze
180 - 190ºC. Studzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak