Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CANNELLONI Z TWAROGIEM I BAZYLIĄ

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 1 kostka
jajko 1 sztuka
bazylia do smaku
pasty pomidorowej 500 ml
sera żółtego 15 dag
oliwa odrobine
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: CANNELLONI Z TWAROGIEM I BAZYLIĄ

Rozgniatamy widelcem w misce kostkę twarogu, dodajemy bazylię (nadaje się każda postać bazylii - świeża czy ususzona), wkładamy twaróg na przynajmniej godzinę do lodówki (czasami przygotowuję twaróg po prostu poprzedniego dnia). Na dłonie wylewany trochę oliwy z oliwek i natłuszczamy każde cannelloni. Do garnka wlewamy pastę pomidorową (zazwyczaj korzystam z gotowej z kartonika, czasami używam pomidorów z puszki, a latem świeżych uprzednio zmiksowanych), dodajemy bazylię (zazwyczaj jedna kostka, ale według gustu), solimy i pieprzymy. Niech się powoli gotuje i "przegryza". Do twarogu dodajemy jedno jajko i dokładnie mieszamy. Każde cannelloni wypełniamy twarogiem, układamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze (lekko "naoliwionej"), zalewamy pasta pomidorową, na wierzch ucieramy ser lub układamy pokrojoną w cienkie plastry mozzarellę. Pieczemy aż cannelloni nie zmięknie .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 04.10.2011 10:02
a dlaczego przepis wstawiony aż 3 razy?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak