Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dynia zapiekana z ryżem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 kg
ryż 3/4 szklanki
cebula 2 szt
jajko 2 szt
olej 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
zielenina
sól
sos pomidorowy
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
wywar warzywny 1/2 szklanki
przecier pomidorowy 1/2 szklanki
śmietana 2 łyżki
cukier
sól
pieprz
ser żółty 1/2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: dynia zapiekana z ryżem

Ryż gotujemy na sypko.Dynię myjemy obieramy usuwamy pestki i gąbczasty miąższ a twardy miąższ ścieramy na tarce solimy i mieszamy z ryżem sosem sojowym jajkami i usmażoną na oleju drobno posiekaną cebulą.Masę wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego .Z mąki i tłuszczu robimy białą zasmażkę rozprowadzamy ją wywarem warzywnym dodajemy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia,przyprawiamy solą pieprzem i cukrem i zabielamy śmietaną.Dynię z ryżem zalewamy sosem pomidorowym posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika,gdy ser się lekko zrumieni wyjmujemy z piekarnika posypujemy zieleniną i podajemy na stół w naczyniu w którym się zapiekała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 07.12.2011 18:56
super
Krystyna32 06.10.2011 07:48
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak