Sposób przygotowania

Ryż gotujemy na sypko.Dynię myjemy obieramy usuwamy pestki i gąbczasty miąższ a twardy miąższ ścieramy na tarce solimy i mieszamy z ryżem sosem sojowym jajkami i usmażoną na oleju drobno posiekaną cebulą.Masę wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego .Z mąki i tłuszczu robimy białą zasmażkę rozprowadzamy ją wywarem warzywnym dodajemy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia,przyprawiamy solą pieprzem i cukrem i zabielamy śmietaną.Dynię z ryżem zalewamy sosem pomidorowym posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika,gdy ser się lekko zrumieni wyjmujemy z piekarnika posypujemy zieleniną i podajemy na stół w naczyniu w którym się zapiekała.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !