Sposób przygotowania

Masło (wersja dla alergików - margaryna) topimy w małym rondelku i odstawiamy, aby przestygło. Jajka ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia, stopione masło i cukier waniliowy. Miksujemy dokładnie i odstawiamy na około pół godziny. Ciasto lejemy małą chochelką na gofrownicę i smażymy. Gotowe gofry układamy na kratce od piekarnika by przestygły. Nie kładziemy ich jednak jeden na drugim, bo rozmiękną i nie będą już chrupiące. Jeśli chcemy podawać gofry z cukrem pudrem, to najlepiej jest je posypać jeszcze wtedy, gdy są gorące - cukier lepiej się trzyma. Zamiast cukru waniliowego można użyć aromatu w płynie, startej skórki cytrynowej, siekanych orzechów, cynamonu lub kakao (nie za dużo, bo ciasto wyjdzie za ciężkie).

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !