Sposób przygotowania

1. Owoce umyć, rozkroić i powyciągać pestki. Najlepiej jeszcze pokroić na kawałeczki.

2. Przygotować szklany słoik albo specjalną karafkę, włożyć owoce i zalać spirytusem. Naczynie zamknąć (szczelnie) i odstawić na 3-4 miesiące w chłodne i ciemne miejsce (najlepiej do piwnicy).

3. Po upływie określonego czasu zlać płyn znad owoców i przefiltrować. Dodać cukier a gdy się rozpuści rozlać nalewkę do butelek (koniecznie szklanych). Zamknąć i zalakować (najprościej oblać gorącym woskiem dookoła).

4. Aby nalewka uzyskała pełny smak najlepiej wynieść ją spowrotem w chłodne i ciemne miejsce na pól roku, by dojrzała.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !