Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek cebulowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dkg
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
woda 3 łyżki
sól 1/2 płaskiej łyżeczki
masło lub margaryna 100 gram
cebula 1/2 kg
mleko 125 ml
sól
pieprz
mąka ziemniaczana 1 łyżka
boczek 10 dkg
żółtko jajek 2 szt
śmietana kremówka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: placek cebulowy

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,dodajemy wodę ,sól i tłuszcz,wszystko dokładnie wyrabiamy mieszakami miksera ręcznego nastawianego najpierw na najwolniejsze a potem na najszybsze obroty.Następnie wykładamy na stolnicę i zagniatamy na gładkie ciasto.Ciasto wałkujemy na okrągły placek około 28 cm,wykładamy nim formę tak aby powstał rant około 2 cm.Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 25 min i pieczemy na jasnozłoty kolor.Cebulę obieramy,kroimy w krążki i podduszamy na maśle,następnie wlewamy mleko przyprawiamy solą pieprzem i doprowadzamy do wrzenia .W wodzie mieszamy mąkę ziemniaczaną dodajemy ją do uduszonej cebuli i krótko razem gotujemy.Boczek kroimy w kostkę.Żółtko trzepiemy ze śmietaną i razem z pokrojonym boczkiem mieszamy z cebulą.Masę cebulową rozkładamy na podpieczony spód placka i ponownie dajemy do piekarnika na 60 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 07.10.2011 07:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak