Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,dodajemy wodę ,sól i tłuszcz,wszystko dokładnie wyrabiamy mieszakami miksera ręcznego nastawianego najpierw na najwolniejsze a potem na najszybsze obroty.Następnie wykładamy na stolnicę i zagniatamy na gładkie ciasto.Ciasto wałkujemy na okrągły placek około 28 cm,wykładamy nim formę tak aby powstał rant około 2 cm.Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 25 min i pieczemy na jasnozłoty kolor.Cebulę obieramy,kroimy w krążki i podduszamy na maśle,następnie wlewamy mleko przyprawiamy solą pieprzem i doprowadzamy do wrzenia .W wodzie mieszamy mąkę ziemniaczaną dodajemy ją do uduszonej cebuli i krótko razem gotujemy.Boczek kroimy w kostkę.Żółtko trzepiemy ze śmietaną i razem z pokrojonym boczkiem mieszamy z cebulą.Masę cebulową rozkładamy na podpieczony spód placka i ponownie dajemy do piekarnika na 60 min.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !