Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 2 kg
cebula 4
jabłka 0,5 kg
olej roślinny 2 łyżki
papryka czerwona 1
pieprz 2 łyżeczki
sól 2 płaskie łyżki
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
ziele angielskie 3 ziarenka
cukier 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 listki
ocet winny czerwony 1 szklanka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, czosnek, dodać ostrą paprykę i kolendrę. Potem dodać pokrojoną paprykę, jabłka i pomidory. Dodać pieprz i cukier. Wszystko dusić ok. 30 minut. Później gotować bez przykrycia, aż odparuje nadmiar wody. Wszystko zblenderować. W drugim garnku podgrzać ocet z zielem angielskim i liściem laurowym.
Dodać przez sito do ketchupu. Wkładać gorące do słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madi356 30.12.2011 19:56
nigdy nie robiłam sama keczupu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak