Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada kokosowo- czekoladowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
margaryna 100 g
mąka 2/3 szklanki
cukier 2/3 szklanki
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
Krem:
kremówka 400 ml
wiórki kokosowe 2/3 szklanki
cukier 2 łyżki
śmietan fix 2
gorzka czekolada 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: rolada kokosowo- czekoladowa

Kroki postępowania

1
biszkopt: Białka oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajmy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę, proszek do pieczenia i szczypte soli. Mieszamy łyżką. Takie ciasto wylewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenie i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok 18 minut.
Krok 1 - rolada kokosowo- czekoladowa foto
2
krem: kremówke ubijamy na sztywną pianę warz z cukrem. Nastepnie dodajemy wiórki kokosowe i śmietan fixy i miksujemy.
Krok 2 - rolada kokosowo- czekoladowa foto
3
Taką bitą śmietanę trochę chłodzimy w lodówce. Biszkopt smarujemy 3/4 bitej śmietany, zawijamy rolade.
Krok 3 - rolada kokosowo- czekoladowa foto
4
Na wierzchu smarujemy roladę pozostałą ilością. Czekoladę rozpuszczamy z wodą w rondelku i polewamy nią roladę. Przechowujemy w lodówce.
Krok 4 - rolada kokosowo- czekoladowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 01.06.2012 08:31
smaczna
Kopiko1983 20.10.2011 20:31
Super! Smaczna!
emilia11 04.10.2011 17:33
proste i pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak