Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chałwa kukurydziana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 1 szklanka
kasza kukurydziana 2 szklanki
cukier 3 szklanki
woda 4 szklanki
migdały bez skórki posiekane 1/2 szklanki
ziarna sezamu 1/2 szklanki
skórka otarta z cytryny
Goździki całe Prymat 1 łyżeczka
laska cynamonu 1 szt.
Cynamon mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: chałwa kukurydziana

Ugotuj syrop z wody, cukru, skórki z cytryny, laski cynamonu i goździków. Przecedź.
W głębokim garnku, ciągle mieszając, podsmaż kaszę na silnie rozgrzanej oliwie, dodaj migdały, ziarno sezamowe. Smaż, mieszając, aż kasza nabierze złotego koloru.
Garnek zdejmij z ognia, ostrożnie wlewaj do niego gorący syrop. Gotuj ponownie na słabym ogniu, nie przestając mieszać, aż cały syrop wsiąknie w kaszę.
Chałwę włóż do formy lub małych foremek. Posyp cynamonem i podawaj od razu na ciepło, lub po przestudzeniu, na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 09.04.2012 12:42
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak