Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienny jabłecznik

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 4-5
mąka pszenna 1,5 szklanki
masło 80 g
cukier brązowy 1,75 szklanki
jajko 2
mleko/śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2,25 łyżeczki
sól 3/4 łyżeczki
mąka ziemniaczana 5 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienny jabłecznik

Jabłka obieramy, usuwamy środki i kroimy w kostkę.
Obie mąki,sól, proszek do pieczenia oraz masło rozcieramy w dłoni jak na kruszonkę. Dodajemy jabłka, cukier (zostawiamy jedną łyżkę)oraz ubite jajka z mlekiem lub śmietaną. Mieszamy dokładnie i przekładamy do blachy (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą).
Wierzch posypujemy pozostawionym cukrem.
Pieczemy - 190 stopni, ok 60 minut.
Podajemy na ciepło z lodami lub na zimno z cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 26.03.2012 06:50
super ciacho
Grazyna0211 07.01.2012 19:37
też tak sobie lubię osłodzić jesiennąś słotę
Aida 03.10.2011 13:47
ten jest dla totalnych łasuchów, bo jest bardzo słodki :) ale do ciepłej kawy nie do końca zasłodzonej... pycha na jesienna słotę ;)
Magdalena67 03.10.2011 13:41
Kocham jesienne ciasta, a jabłeczniki uwielbiam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak