Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cukiniowa ze smażonym makaronem ryżowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1/2 średniej sztuki
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 średnia sztuka
czosnek 1 ząbek
oliwa 2 łyżki
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżeczki
chili 1 szczypta
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
gałka muszkatołowa 1 szczypta
makaron ryżowy 50 gram
pomidory w zalewie 1 puszka
pieczarki 2 duże sztuki
bulion warzywny 1 szklanka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cukiniowa ze smażonym makaronem ryżowym

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Krok 1 - Zupa cukiniowa ze smażonym makaronem ryżowym foto
2
Do cebuli dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, smażyć ok.2-3 minuty. Cukinię obrać pokroić w kostkę. Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodać na patelnię, chwilę podsmażać.
Krok 2 - Zupa cukiniowa ze smażonym makaronem ryżowym foto
3
Wlać pomidory razem z zalewą i bulion. Gotować pod przykryciem tak długo, aż warzywa zmiękną. Wsypać przyprawy, bazylię i doprawić solą.
Krok 3 - Zupa cukiniowa ze smażonym makaronem ryżowym foto
4
Makaron wrzucić na bardzo mocno rozgrzany głęboki olej i krótko smażyć. Jak tylko napęcznieje, wyjąć go z oleju i odsączyć na papierowym ręczniku.
Krok 4 - Zupa cukiniowa ze smażonym makaronem ryżowym foto
5
Porcje zupy nalać do bulionówek, na wierzchu ułożyć trochę makaronu. Udekorować dowolną zieleninką. Pomysł na makaron zaczerpnęłam z programu Canalmicro w kuchnia.tv.
Krok 5 - Zupa cukiniowa ze smażonym makaronem ryżowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 14.12.2012 14:45
Tak usmażony makaron jest bardzo kruchy, pod naciskiem łyżki łamie się i nie ma problemu z jedzeniem.
SmacznaPyza 14.12.2012 13:32
ciekawy pomysł, ale jak to jeść ?
Sroczka 03.11.2012 22:05
Rewelacyjnie podana, bardzo smakowita zupka.
pacpaw 15.06.2012 22:41
fajny przepis godny naśladowania
Weronika_eM 30.12.2011 15:19
ładnie podana
BernadettaP 03.10.2011 13:38
Super przepis :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak