Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser jeżynowy.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyn (ja użyłam mrożonych) 0,5 l
cukru 4 łyżki
sok z 1/2 cytryny do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
bita śmietana 1 proszek
mleko 200 ml
jogurt naturalny 0,65 bez cukru, gęsty
Do dekoracji: do dekoracji
owoce sezonowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Deser jeżynowy.

Jeżyny na wpół rozmrożone, posypać cukrem, skropić sokiem z cytryny, dodać jogurt i zmiksować blenderem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody i zmiksować z masą jeżynową. Przełożyć do salaterek lub pucharków. Wstawić do lodówki do skrzepnięcia. Masa nie będzie twarda. Bitą śmietanę ubić z zimnym mlekiem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nałożyć na mus jeżynowy, ale całkiem go nie zakrywać. Udekorować żelkowymi malinkami i jeżynkami lub świeżymi, jeśli jesteśmy w ich posiadaniu. Córka, która nie lubi jeżyn zjadła swoją porcję i prosiła o dokładkę. Później jej powiedziałam, co zawierał deser. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 13.02.2013 10:58
pycha
eli_555 07.02.2011 21:53
pycha
Sarenka 04.02.2011 15:29
Moja córka uwielbia jezyny i juz nie moze doczekac sie lata, kiedy razem z ulubiona kuzynka pojada rowerkami na jezynki.
Barbara/zuza22_85 14.01.2011 15:28
prosto i smacznie :)
Monika192 28.11.2010 11:22
smakowite:))
misia53 20.09.2010 14:40
Już mam na działce.
Justyna223 13.09.2010 16:52
ja też:)
SmacznaPyza 30.06.2010 11:43
już niedługo będą świeże! uwielbiam jeżyny :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak