Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowo-drożdżowa babka wielkanocna.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 0,5 kg
migdałów mielonych 10 dag
żółtko jajek 4 szt
cukru 1 szt
cukru waniliowego 16 g
margaryny lub masła 12,5 dag
mleko 1 szkl
drożdży 5 dag
owoców suszonej żurawiny 5 czubatych łyżek
rodzynek hetmańskich (dużych) 5 czubatych łyżek
skórki pomarańczowej kandyzowanej 5 łyżek
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowo-drożdżowa babka wielkanocna.

Margarynę stopić i odstawić, aby wystygła. Mąkę przesiać. Mleko mocno podgrzać. Drożdże rozprowadzić z 3 łyżkami cukru do konsystencji gęstej śmietany, wlać mleko, oprószyć mąką. Wymieszać, aby nie było grudek, przykryć i poczekać, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do mąki wsypać resztę cukru i cukier waniliowy, wbić jajko i dodać żółtka, wlać wyrośnięty rozczyn i tłuszcz. Bardzo dokładnie i długo wyrabiać ręką. Dodać zmielone migdały i bakalie i dokładnie połączyć. Formę do wieńca z tuleją (dużą) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Napełnić formę ciastem do ok. 1/2 wysokości i odstawić w ciepłe miejsce aż podrośnie. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (termoobieg) i piec ok. 45-50 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, czy dopiekł się środek. Jeśli patyczek jest suchy, nasza babka jest gotowa. Gdy ostygnie można ją polukrować lub polać dowolną polewa i udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 02.04.2014 16:18
pyszne ciasto
czekoladka_m 13.10.2011 13:26
takiej nie jadłam, świetna!
barbara11561 10.06.2011 07:32
Wspaniała baba:)
Sarenka 04.02.2011 15:25
Pyszna, wspaniala babeczka.
misia53 14.08.2010 19:17
Drożdzowe ciasto ,pycha!
SmacznaPyza 07.07.2010 09:09
lubię drożdżówki! u mnie duże rodzynki nazywają się królewskie - ciekawe czy to takie same...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak