Sposób przygotowania

Margarynę stopić i odstawić, aby wystygła. Mąkę przesiać. Mleko mocno podgrzać. Drożdże rozprowadzić z 3 łyżkami cukru do konsystencji gęstej śmietany, wlać mleko, oprószyć mąką. Wymieszać, aby nie było grudek, przykryć i poczekać, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do mąki wsypać resztę cukru i cukier waniliowy, wbić jajko i dodać żółtka, wlać wyrośnięty rozczyn i tłuszcz. Bardzo dokładnie i długo wyrabiać ręką. Dodać zmielone migdały i bakalie i dokładnie połączyć. Formę do wieńca z tuleją (dużą) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Napełnić formę ciastem do ok. 1/2 wysokości i odstawić w ciepłe miejsce aż podrośnie. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (termoobieg) i piec ok. 45-50 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, czy dopiekł się środek. Jeśli patyczek jest suchy, nasza babka jest gotowa. Gdy ostygnie można ją polukrować lub polać dowolną polewa i udekorować.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    lubię drożdżówki! u mnie duże rodzynki nazywają się królewskie - ciekawe czy to takie same...
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Drożdzowe ciasto ,pycha!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Pyszna, wspaniala babeczka.
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Wspaniała baba:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    takiej nie jadłam, świetna!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marcia7

    pyszne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !