Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbarowiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 65 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 2 łyżki
margaryna 15 dag
drożdże 5 dag
mleko pół litra
sól
POSYPKA
margaryna 15 dag
cukier 4 łyżki
mąka 6 łyżek
żółtko jajek 1 sztuka
DODATKOWO:
rabarbar 30 dag
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarowiec

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże i cukier. Odstawić. Mąkę i sól wymieszać, zrobić rowek, dodać jajka i żółtka. Wlać rozpuszczone drożdże. Wyrobić ciasto. Rozpuścić margarynę i wlać do ciasta. Wyrobić.
Krok 1 - Rabarbarowiec foto
2
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy keksówki wysmarowanej margaryną.
Krok 2 - Rabarbarowiec foto
3
Następnie pokroić drobno rabarbar. Pocukrzyć. Wyłożyć na ciasto w keksówce.
Krok 3 - Rabarbarowiec foto
4
ZROBIĆ POSYPKĘ: Margarynę rozpuścić, wymieszać cukier, mąkę i jajko, dodać margarynę.
Krok 4 - Rabarbarowiec foto
5
Powstałą posypką posypać rabarbar.
Krok 5 - Rabarbarowiec foto
6
Piec w piekarniku 1 godzinę w 180 st.
Krok 6 - Rabarbarowiec foto
7
Smacznego!
Krok 7 - Rabarbarowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 11.09.2013 18:50
niebo w gębie
plocia 14.08.2012 20:20
uwielbiam to ciasto, mogę je jeść i jeść a nigdy nie mam dość
tomek18 13.01.2012 11:12
super ciasto
pioge7 26.12.2011 09:56
pyszny
Papryczka 06.12.2011 11:49
pycha
ewasylwia 03.10.2011 07:29
smaczne ciasto
Jarlin 02.10.2011 19:38
Lubię drożdżowca

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak