Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i zrobić po środku dołek do którego dodać rozkruszone drożdże. Posypać je curem i polać kilkoma łyżkami ciepłego mleka a nastepnie zamieszać to razem z odrobiną otaczającej mąki. Pozostawić do ruszenia się drożdży. Kiedy drożdże wyraźnie zaczną pracować wyrobić ciasto drożdżowe z podanych składników (1 białko jaja zostawić do posmarowania kulebiaka) pamiętając, żeby tłuszcz dodać jako ostatni składnik, kiedy reszta jest wyrobiona. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste i raczej dość zwięzłe (gdyby takie nie było należy dodać jeszcze troszkę mąki). Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. W tym czasie należy przygotować farsz. Cebulę drobno pokrojoną przesmażyć na małej ilości oleju. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki, posolić i popieprzyć. Smażyć tak długo aż pieczarki zostaną całkowicie odparowane. Pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy ciasto urośnie, wyrobić je ponownie i podzielić na dwie równe części. Przygotować tortownicę i jedną część ciasta wyłożyć na dno. Na ciasto wyłożyć farsz i przykryć druga częścią cista. Posmarować białkiem i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni, piec około 30 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !