Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
drożdże 3 dag
mleko szklanka
jaja 2
stopione masło 3 łyżki
cukier łyżeczka
sól 3 łyzeczki
pieczarki 0,5 kg
cebule 2
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i zrobić po środku dołek do którego dodać rozkruszone drożdże. Posypać je curem i polać kilkoma łyżkami ciepłego mleka a nastepnie zamieszać to razem z odrobiną otaczającej mąki. Pozostawić do ruszenia się drożdży. Kiedy drożdże wyraźnie zaczną pracować wyrobić ciasto drożdżowe z podanych składników (1 białko jaja zostawić do posmarowania kulebiaka) pamiętając, żeby tłuszcz dodać jako ostatni składnik, kiedy reszta jest wyrobiona. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste i raczej dość zwięzłe (gdyby takie nie było należy dodać jeszcze troszkę mąki). Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. W tym czasie należy przygotować farsz. Cebulę drobno pokrojoną przesmażyć na małej ilości oleju. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki, posolić i popieprzyć. Smażyć tak długo aż pieczarki zostaną całkowicie odparowane. Pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy ciasto urośnie, wyrobić je ponownie i podzielić na dwie równe części. Przygotować tortownicę i jedną część ciasta wyłożyć na dno. Na ciasto wyłożyć farsz i przykryć druga częścią cista. Posmarować białkiem i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni, piec około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak