Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wołowa z jabłkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 50 dag
jabłko winne 1 duże
cebula biała 1 duża
ocet winny 4-5 łyżek
skórka z cytryny 1 łyżka
pieprz
miód 1 czubata łyżka
musztarda dijon 2 łyżeczki
olej do smażenia
sól
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2 duże
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8-10 średnich
tymianek 1 czubata łyżka
oliwa 1/4 szklanki
Ziele angielskie całe Prymat 5 dużych

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wołowa z jabłkiem

Kroki postępowania

1
Oliwę mieszamy z octem winnym i musztardą dijon. Dodajemy miód, skórkę z cytryny (świeżą lub suszoną) i pieprz, dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Polędwica wołowa z jabłkiem foto
2
Polędwicę wołową czyścimy, dokłanie płuczemy, zalewamy marynatą.
Krok 2 - Polędwica wołowa z jabłkiem foto
3
Dodajemy pokrojoną w ćwiartki talarków cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, tymianek oraz pokrojony w cienkie talarki czosnek.
Krok 3 - Polędwica wołowa z jabłkiem foto
4
Dokładnie mieszamy, wkladamy do lodówki na 24 godziny (w tym czasie kilkakrotnie mieszamy).
Krok 4 - Polędwica wołowa z jabłkiem foto
5
Polędwicę (bez warzyw i marynaty), smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju po kilka minut.
Krok 5 - Polędwica wołowa z jabłkiem foto
6
Dodajemy warzywa z marynatą i dusimy około 5 minut, podlewając mięso w razie potrzeby odrobiną wody.
Krok 6 - Polędwica wołowa z jabłkiem foto
7
Następnie dodajemy obrane i pokrojone w 16 jabłko i dusimy do miękkości jabłek. Solimy polędwicę, gdy jabłka będą już miękkie.
Krok 7 - Polędwica wołowa z jabłkiem foto
8
Polędwicę kroimy na plastry, podajemy z jabłkiem z którym się dusiła. Smacznego :-)
Krok 8 - Polędwica wołowa z jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 12.12.2011 22:23
wołowinę rzadko jadam przyznaję, a polędwice jedynie na stek i do tatara. Może czas najwyższy co ambitniejszego z niej wykonać jak powyżej :o)
BernadettaP 03.10.2011 12:55
Beatris, ja też na co dzień nie jem wołowiny, bo bym chyba zbankrutowała :-P, ale od czasu do czasu trzeba sobie pozwolić :-)
Beatris 03.10.2011 10:20
Szkoda, że to nie mój przedział cenowy. Bardzo fajna potrawa. Z chęcią bym jej spróbowała.
Jarlin 02.10.2011 19:39
Bardzo apetyczna:-)
Lotar 02.10.2011 16:17
Wspaniale wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak