Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycle z indyka wypasione.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarek 20 dag
cebulki 1/2 szt
sera żółtego 15 dag
suszonego tymianku 1/2 łyżeczki
sól, pieprz do smaku
marchewki 2 średnie sztuki
por (biała część) 10 cm kawałek
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/3 łyżeczki
keczupu pikantnego np.Kotlin 5 łyżek
majonezu 5 łyżek
gęstej kwaśnej śmietany 5 czubatych łyżek
młodej cukinii 15 plasterków
słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
cukru 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
filet z indyka 5 sznycli

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycle z indyka wypasione.

Mięso opłukać, osuszyć. Delikatnie rozbić, ale nie za mocno. Oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w ćwierćplasterki, poddusić z posiekaną cebulką, oprószyć solą i suszonym tymiankiem, przestudzić. Do wystudzonych wsypać garstkę startego żółtego sera i wymieszać. Por pokroić w cienkie półkrążki, sparzyć wrzątkiem. Osączyć i wystudzić. Posolić i posypać pieprzem cytrynowym. Marchewki oskrobać, opłukać. Pokroić w kosteczkę. Podlać w rondelku niewielką ilością wody,dodać 1/2 łyżeczki cukru, płaską łyżeczkę soli i imbir. Dusić do miękkości, odcedzić. Resztę sera zetrzeć na grubej tarce. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczarki podzielić na 5 części. Rozłożyć je na papierze do pieczenia tak, aby położyć na nich mięso. Każdy sznycel posmarować łyżką majonezu. Na majonezie rozłożyć porcję marchewki, na niej por, wycisnąć na to keczup. Na keczupie rozłożyć plastry cukinii, lekko osolić, oprószyć je oregano. Rozsmarować na każdej porcji po łyżce kwaśnej śmietany, nałożyć starty ser i oprószyć słodką czerwoną papryką mieloną. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (grzejnik górny i dolny) i zapiekać ok. 40 minut. Ustawić opiekacz górny i zapiec jeszcze 5-10 minut. Ja podałam z ziemniakami, ale z ryżem też powinno wyśmienicie smakować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 05.08.2012 10:20
mniam
Justa32 07.11.2011 09:40
wyglądają tak apetycznie!!! mniam!!!
Kate131 17.06.2011 07:26
super,rzeczywiscie wypasione
wedith1 30.03.2011 12:01
oj wypasione to one są;) Bardzo apetycznie wyglądają!
bahus 14.01.2011 23:52
I jakie smaczne
Tika4444 08.12.2010 09:26
wygląda apetycznie
eli_555 30.11.2010 22:52
wypasione pychotki
misia53 25.10.2010 13:59
A ja tak myślę co by tu na poniedzialek przygotować?
katarzynka455 01.10.2010 10:48
faktycznie ,że wypasione ,super
noculos 23.08.2010 12:40
aż zgłodniałam
SmacznaPyza 06.07.2010 09:18
faktycznie piękne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak