Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z serem i śmietaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 500 g
olej 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
woda 1 szklanka
Farsz:
twaróg 200 g
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 1
śmietana 18 proc do polania

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z serem i śmietaną

Kroki postępowania

1
ciasto: Mąke przesiewamy, dodajmy do niej dwie łyżeczki soli, 6 łyżek oleju. Następnie zalewamy 2 szklankami wrzątku. Odstawiamy na jakieś 15 minut. Gdy woda nam ostygnie i powstanei powłoczka zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest na twarde dolewamy letniej wody, a gdy za rzadkie dosypujemy mąki. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy.
Krok 1 - pierogi z serem i śmietaną foto
2
farsz: twaróg przeciskamy przez praskę i mieszamy z cukrem i jednym żółtkiem. Na rozwałkowane ciasto nakładamy kulki farszu, ciasto zawijamy i wycinamy pierogownicą gotowe pierogi.
Krok 2 - pierogi z serem i śmietaną foto
3
Wrzucamy na wrzatek, jak nam wypłyną wyjmujemy.
Krok 3 - pierogi z serem i śmietaną foto
4
Polewamy śmietaną na talerzu.
Krok 4 - pierogi z serem i śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 14.12.2012 13:18
te na zdjęciu to chyba odsmażane
cukiereczek 19.06.2012 10:27
apetyczne
Anna146 02.10.2011 18:25
ta pierogownica jest genialna, a pierogi z serem po prostu uwielbiam
ziutula
ziutula 02.10.2011 15:12
pierogi dla mojego męża, ja wolę mięsne....a jaki sprzęcik fajny do sklejania....gdzie kupiony>

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak